fbpx Skip to content

Denna vecka håller jag en kort monolog om mordet i Visby.

www.samtal.ax

Bilan Osman återkommer till podcasten samtal och spelar in mitt i natten. Vi tänkte prata om koranbränningar, men det blev mycket annat också.

www.samtal.ax

Lisa Lit jobbar som sexarbetare och jobbar för sexarbetares rättigheter. Hon twittrar under namnet ”Lisa – Hooker of the year”.

www.patreon.com/lisalit

www.twitter.com/Lisa_Lit_

www.samtal.ax

Veckans gäst behöver ingen närmare presentation. Nästan alla i Sverige har någon form av relation till Paolo Roberto.

Det är ett samtal om litet och stort på en solig veranda.

https://robertos.shop/

www.samtal.ax

I det här avsnittet kastar bonden Axdorff ljus över vargfrågan.

www.samtal.ax

Kenneth Gregg is currently fighting against Russia in Ukraine. He’s originally from Finland but moved there in 2017. When the Russians attacked Ukraine he made the decision to stay and fight.

www.samtal.ax

Emil Nilsén återkommer denna vecka i Samtal för att prata om misslyckanden. Men precis som förra gången så flyger vi runt på olika ämnen utan någon riktig röd tråd. Har Jannik ADHD? Går det bra med Emils mediciner? Varför får man inte skjuta säl? Detta får du reda på i denna spretiga historia.

Swisha ditt stöd: 070 3522 472

www.samtal.ax

 

Aydin Darchini är entreprenör och driver Sveriges äldsta aktiva varumärke inom hampaförsäljning. Men att sälja hampa i Sverige har inte varit så lätt som man kan tro.

www.samtal.ax

Andreas Eenfeldt är läkare och författare. Han har skrivit boken ”Matrevolutionen” och driver siten Diet Doctor.

www.samtal.ax

Den här veckan gästar Jannik Svensson sin egen podd, med Per-Ola Olsson som programledare.

www.samtal.ax

Diana Janse är tidigare ambassadör, nu Senior Fellow på tankesmedjan Frivärld och riksdagskandidat (M) i Uppsala län.

I detta avsnitt rycker Johan Pensar och Per-Ola Olsson in för att åter igen vikariera i Samtal.

Emil Nilsen, Rickard Axdorff och Per-Ola Olsson beger sig ut på utflykt i en lång rad ämnen många normalt inte pratar om eller reflekterar över. Det blir allt från betygsdiskriminering av pojkar till odlingslandskapets pärlor.

www.samtal.ax

Karin Bångman är en skånsk journalist som via Stockholm hamnade i jämtländska Kaxås. I det här avsnittet berättar hon för Johan och Anna Pensar samt Per-Ola Olsson om sitt engagemang i byns inflyttningsprojekt.

www.samtal.ax

Morgan Friman (som egentligen heter något annat) växte upp som Jehovas vittne. I det är samtalet tar Patrick Zettergren från podden ”Rubickskuba” oss igenom Morgans historia som handlar om frigörelse, förlåtelse och förnyelse.

www.samtal.ax

Karl Hedin är företagare, jägare och naturmänniska. I det här samtalet pratar Rickard Axdorff från podden Bondepraktikan med Karl om familjeföretagets historia, natur, jakt och falska åtal.

www.samtal.ax

I det här samtalet träffar Fredrik Ohlson från podcasten ”En större diskussion” Jan Myléus som är aktiv inom pingströrelsen. De pratar om hur tro kan ta sig uttryck i vardagen och mycket mer.

www.samtal.ax

Agneta Ljungberg är psykolog och har jobbat inom psykiatri hela sitt liv. Agneta är den psykolog som gjorde Emil Nilséns ADHD-utredning och i det här samtalet borrar de bland annat in i ADHD, skola och hur det är att växa upp med en diagnos.

I det här samtalet hoppar Emil Nilsén in och vikarierar för Jannik.

www.samtal.ax

Den här veckan berör Samtal en besynnerlig historia, nämligen ”Kriget om Löparö”. Med är de tidigare gästerna Per-Ola Olsson och Johan Pensar.

 

Familjen Pensar bosatte sig 2014 på ön Löparö i Norrtäljes skärgård med storslagna planer om att utveckla området, men de stötte snabbt på patrull. Den patrullen har nu bokstavligt talat blivit patrull. Grannarna patrullerar nämligen bland annat med vinkelslip vid Pensars staket för att förstöra det.

 

Grannfejden har nu spårat ur så mycket att den blivit hotfull och till och med hot om vapenvåld är en del av vardagen för familjen Pensar.

 

I det här Samtalet försöker vi borra in oss djupare i konflikten.

Edward Norden är jordbrukare och sitter i partistyrelsen för Medborgerlig samling.

Han är partiets talesperson för jordbrukspolitik och har ett djupt engagemang i den liberalkonservativa rörelsen som växer i Sverige.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Josefin Utas är i grund och botten ingenjör men tillträdde sommaren 2020 som Slöseriombudsman i Skattebetalarnas förening. Hon har tidigare varit aktiv politiker och opinionsbildare.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Den här veckan sammanfattar Jannik Svensson och Anders Hesselbom det gångna året.

Corona och instabil regering har varit det återkommande på nyhetstapeten. Även alla årets gäster från podcasten sammanfattas i årets årskrönika.

Jannik och Anders driver också podden ”Generation YX” där de på veckobasis sammanfattar nyheter ur ett generationsperspektiv.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Markus Allard är partiordförande och kommunalråd för Örebropartiet. Han är med och driver podden Markus och Malcom.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Hanif Azizi är polis, författare och poddare. Han är aktuell med sin bok ”Förortssnuten” och podden ”Sista måltiden”.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Lucas Lindahl kommer från Malmö och är universitetslärare i historia, samhällsvetenskap och religion. Han är medlem i lokalpartiet Malmölistan, som är ett tvärpolitiskt parti som baserar sig på samma rörelse som Örebropartiet.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Den här veckan träffar vi åter igen Bulletins husläkare Benjamin Kalischer Wellander för att prata om den nya coronavirusmutationen Omicron samt Sveriges status i coronafrågan.

Han förklarar viktiga mekanismer hos immunförsvaret och varför omikron-varianten verkar oroväckande.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Chris Forsne har jobbat som journalist i 40 år och har bland annat jobbat som Pariskorrespondent med fokus på Frankrike, Europaunionen och Nordafrika.

Hon är mycket kritisk till svensk journalistik och hur den har utvecklats genom åren.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Emil Nilsén är från Dalarna. Han föreläser och coachar inom ämnet ADHD.

Han driver också samtalspodden ”Vi måste prata” och betecknar sig som en del av banjohögern.

I det här samtalet aktiverar vi varandras ADHD-gener och hoppar således friskt mellan olika ämnen. Vi pratar bland annat om ADHD, samtalspoddande i Sverige och livsregler. 

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Otto Larsson är cannabisaktivist och driver sajten ”Cannabis i fokus”. Han har bakrund i bland annat Piratpartiet och kallar sig själv ”utopisk anarkist” eller ”pirat”.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

David Lindén är historiker och författare. Han är specialiserad på Vasatiden och tidig modern tid.

Han har bland annat skrivit böckerna ”Karin Månsdotter: drottningens revansch” och “Stockholms blodbad”.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Claes Littorin är yngste brodern i en familj som både kämpat hårt och under lång tid för att skapa något och för att behålla det de skapat. Motståndet har alltid varit en lika delar nyckfull som maktfullkomlig stat.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Denna podd är lite speciell. I stället för att Jannik Svensson intervjuar rycker bönderna från Bondepraktikan ut. De samtalar med Lars Bredberg som är uppvuxen i vänstermiljö. Idag är han frihetshjälte i djupaste Värmland där han ser hur vänsteridéerna tar över landsbygden.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

 

Jesper Söder är före detta YPG-soldat och har stridit mot IS nere i Irak, Syrien och Kurdistan. Han är författare, föreläsare och debattör med högerprofil. Numera jobbar han med skrotåtervinning på Skrotsmart.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Thomas Salme blev känd för allmänheten efter att ha åkt fast för att ha jobbat som pilot i tretton år utan utbildning och med falska papper. I dag bor han i Italien där han jobbar som dokumentärfilmare. Hans dokumentärer cirkulerar ofta kring kriminella och narkotikabrott.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

ET Persson är polis och har jobbat med grova brott och mordutredningar. Han började för några år sedan intressera sig för ufologi och driver numera podden ”UFO – Bortom rimligt tvivel”.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Johan Pensar är skärgårdsbo, lantbrukare och småföretagare. För några år sedan lämnade han och hans fru Stockholm för Roslagens skärgård. Målet var att utveckla en skärgårdsby, något som på grund av offentlig sektor och byråkrati visade sig vara svårare än han trott.
 
www.samtal.ax www.bulletin.nu

Magnus Norell är statsvetare, författare och terrorforskare. Han har skrivit flera böcker om bland annat terrorism och Mellanösternpolitik och utkom alldeles nyligen med en uppdaterad nyutgåva av boken ”Kalifatets kollaps och återfödelse”.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Mattias Lindberg är debattör, krönikör och familjefar. Han twittrar under namnet @lindbergpolemik och är stående krönikör på Bulletin sedan lanseringen.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Olof K Gustafsson kommer ursprungligen från Ekerö i Stockholm och bor numera utomlands. Han jobbar som VD för Escobar inc och har under våren och sommaren synts mycket i media i Sverige efter att ha hamnat i konflikt med flera stora svenska influencers.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Bilan Osman är journalist och skribent. Hon skriver om frågor som härrör rasism och islamofobi. Hon är före detta medarbetare på tidningen Expo och jobbar numera på ETC.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Ronie Berggren är opinionsbildare och författare. Han är expert på amerikansk politik och väl insatt talibanernas maktövertagande i Afghanistan.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

 

Klaus Bernpaintner är ingenjör och ekonom. Han är också f.d direktör för Ludwig von Mises-institutet som sysslar med österrikisk nationalekonomi och frihetlig filosofi.

Han är aktuell som medgrundare till det nya frihetligt konservativa magasinet ”Folkungen”. I det här samtalet pratar vi om Österrikisk ekonomi, finansiella kriser, Klaus resa från ”vanlig” moderat till libertarian samt skepsis mot rådande system av överstatlighet.

Vi pratar också om nationalism, invandring och coronapandemin. Vi snuddar även in på olika populära konspirationsteorier.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Marcus Murray är säkerhetsexpert inom IT-branschen och driver cybersäkerhetsföretaget Truesec.

Han är en av Sveriges ledande experter inom sitt område.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Tobias Hübinette är lärare och forskare vid Karlstads universitet och studerar frågor om ras och vithet i Sverige. Han har en historia som antirasist och antifascist som sträcker sig ända tillbaks till 1990-talet.

I det här samtalet definierar Tobias begreppet “vithet” och särskiljer begreppet från den amerikanska kontexten och den svenska. Vi pratar också om kultur, rasism och om adoption.

Vi går också igenom Tobias böcker där han kartlagt svenska nazister och nazistsympatisörer samt hur han var med och startade EXPO. Vi går också in på hans vänskap med författaren Stieg Larsson.

www.samtal.ax www.bulletin.nu 

Arga Blatten är känd från YouTube där han driver en kanal som har över 225.000 prenumeranter och 44 miljoner filmvisningar. Han har sedan starten varit öppet kritisk till invandring och har på grund av sitt sätt att uttrycka sig blivit avstängd från flera olika medier på nätet.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Luai Ahmed är 27 år gammal och kom till Sverige när han var 20. Han flydde från Jemen på grund av sin mammas feministiska aktivism. Han är numera författare och jobbar som opinionsbildare och skribent.

I det här samtalet pratar Jannik och Luai om det politiska klimatet, rasiststämpeln, om hur det är att komma in i Sverige som flykting.

www.samtal.ax www.bulletin.nu 

Rickard Axdorff är bonde, Örebroare och moderat. Han är aktuell med Bulletinpodden ”Bondepraktikan” och en infekterad konflikt som dragit genom Svenska Jägareförbundet.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Dan Korn är opinionschef på Bulletin. Han är rabbin, författare och fotograf. Han har skrivit böcker om främst svensk kulturhistoria.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Hanif Bali är riksdagsledamot, poddare och programmerare. Han har flera gånger hamnat i blåsväder på grund av sin ton på Twitter.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

 

Benjamin Kalisher Wellander är läkare och har djupdykt i frågan om Sveriges coronastrategi. Han har under året varit på åtminstone hälften av alla av Folkhälsomyndighetens anordnade presskonferenser där han profilerat sig med sina kritiska frågor.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Omar Makram är en del av podcasten Sista Måltiden. Han flydde från Egypten under våren 2011 på grund av att han hotades till livet efter att öppet ha kritiserat Islam.

Omars podcast var nyligen mitt i ett stort drev efter att ha haft med boxaren och företagaren Paolo Roberto gäst. Paolo Roberto bötfälldes förra våren för att olagligt ha köpt sex på en lägenhetsbordell i Stockholm. 

I det här samtalet, som är på engelska, deltar även Taimaz Ghaffari, känd från Loungepodden. Tillsammans pratar ravi om Islam, cancel culture och svensk identitet.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Taimaz Ghaffari är programledare för Loungepodden och driver eget inom media. Han föreläser också inom marknadsföring och försäljning samt producerar poddar åt andra.

Axel Jakobsson lever sedan födseln utan syn. Han utbildar sig till lärare, har en kandidatexamen i musik och turnerade före corona med sitt band. Han är också en skicklig imitatör.

I det här samtalet pratar Jannik Svensson och Axel Jakobsson om hur det är att få livet att fungera som blind: förväntningar, fördomar och utmaningar.

www.samtal.ax www.bulletin.nu

Anna-Karin Wyndhamn är doktor i pedagogiskt arbete, författare och tidigare anställd vid Nationella sekretariatet för genusforskning. Hon är aktuell med boken ”Genusdoktrinen”, som hon har skrivit tillsammans med Ivar Arpi.

www.bulletin.nu www.samtal.ax

Andrew Rosenthal is an American journalist and former editorial page editor of the New York Times. He lives with his family in Montclair, New Jersey. He is the current editor in chief for Bulletin – the newly launched Swedish newspaper.

www.bulletin.nu www.samtal.ax

 

Den 28 september 1994, klockan 01.23 hörs det första mayday-anropet från Estlines passagerarfärja ”Estonia”.

Ombord finns 989 personer på väg till Stockholm från Tallinn. När Viking Lines Mariella anländer till platsen anträffas inget fartyg. I det drygt 13-gradiga vattnet fann man istället människor, livbojar och vrakdelar.

Den här natten dog 852 personer i det som som skulle bli ett av Sveriges största nationella trauman någonsin.

Mycket har sagts i turerna efter Estonias förlisning. Löften har avgivits, rapporter har avlagts. Men ännu återstår många frågor.

Hur kunde hon sjunka så snabbt? Var det verkligen bogvisiret som föll av?

Förra veckan chockade journalisten och dokumentärfilmaren Henrik Evertsson världen då han i sin dokumentär ”Estonia – Fyndet som förändrar allt” släppte information som vänder upp och ner på hela den etablerade teorin om varför fartyget gick under.

Den här veckan träffar jag Anders Eriksson som var 45 år gammal när han blev en av de 137 personer som mirakulöst överlevde förlisningen av M/S Estonia.

www.samtal.ax | Swish: 070 35 22 472 | www.patreon.com/samtal | PayPal: http://paypal.me/Janniksvensson | Butik: www.samtal.ax/butik

 

Irma Sjörling är 20 år gammal och kommer från Gävle. Hon är främst känd från Twitter där hon skriver om feminism, sex och vänsterpolitik.

 

www.samtal.ax | Swish: 070 35 22 472 | www.patreon.com/samtal

Kai Rämö är major i Svenska flygvapnet och försvarspolitisk talesperson i partiet Medborgerlig Samling. Han har bland annat jobbat som konsult åt EU-komissionen inom frågor som rör Afrikanska Unionens insats i Somalia.

 

www.samtal.ax | Swish: 070 35 22 472 | www.patreon.com/samtal

Sofia Reideborn är hockeymålvakt och slutade nyligen i SDHL efter ett uppmärksammat sommarprat i ligans sommarprat. Hon har flera gånger uppmärksammats för sina tweets som av vissa klassas som kontroversiella.

 

www.samtal.ax | Swish: 070 35 22 472 | www.patreon.com/samtal

Per Brinkemo är före detta journalist och numera författare. Efter nästan 20 år inom journalistkåren började han jobba med integrationsfrågor i en somalisk organisation i Malmö.

Han föreläser i dagsläget för myndigheter om integration med fokus på klan och stat.

www.samtal.ax | Swish: 070 35 22 472 | www.patreon.com/samtal

Anders Hesselbom är skeptiker, debattör och religionskritiker. Han har tidigare varit med och drivit Skeptikerpodden och Radio Houdi och numera Stulet gods. Han föreläser också om ateism samt är verksam inom förbundet “Humanisterna”.

www.samtal.ax | Swish: 070 35 22 472 | www.patreon.com/samtal

Maria Hind Alias är socialdemokrat och har profilerat sig inom motståndet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Alexandra Hedborg, som tidigare gästat podden, är moderat lokalpolitiker i Järfälla.

Hemsida: www.samtal.ax | Swish: 070 35 22 472

Magnus Linton är journalist och författare. Han har skrivit flera uppmärksammade reportageböcker, bland annat de Augustnominerade Americanos, Cocaina och Knark.

Olof Ehrenkrona är diplomat, författare, företagare, ledarskribent och expert i globaliseringsfrågor. Han har nyligen gått i pension efter en lång karriär.

Myra Åhbeck Öhrman är skribent och föreläsare. Hon brinner för ämnen som antifascism, feminism och sexpositivism. Hon är aktuell med sin del i boken “Feminism: en antologi” som givits ut av Timbro förlag.

Tino Sanandaji är doktor inom nationalekonomi och forskare vid institutet för ekonomisk-historisk och företagshistorisk forskning. Han är också författare till boken Massutmaning. Sedan coronapandemins utbrott har han varit en profilerad kritiker av Sveriges strategi.

Micke Björklund är kock och egenföretagare från Åland. Han är vinnare av Robinson 2020.

Jacob Gudiol är författare, sjukgymnast och har en master i sport science med inriktning sportmedicin. Han har även studerat till civilingenjör. Han driver sajten Träningslära.se och skriver för Tyngre.se samt poddar även själv i poddarna Tyngre Träningsnack och Tyngre Rubriker.

Bobbo Sundgren är etnolog och författare. Han har nyligen släppt sin debutbok ”Så blev jag ett av Sveriges värsta nättroll”. Han är också medial och säljer sina mediumtjänster över internet, då under namnet Ingemund.

Martina Johansson är författare och civilingenjör som just nu doktorerar inom medicin med inriktning inflammation och metabol hälsa. Hon är en frontfigur inom biohacking-rörelsen. Hon har skrivit flera böcker om hormoner samt den kontroversiella högfettdieten LCHF.

Mattias Svensson är kulturskribent och författare. Han ser sig själv som klassisk liberal. Han jobbar bland annat som ledarskribent på DN och krönikör och kulturskribent på ett antal olika tidningar.

Emma von Linné är aktivist för sexarbetares rättigheter. Hon jobbar själv som sexarbetare. Första gången hon sålde sex var för 14 år sedan, när hon var 22 år gammal. Hon var också med och grundade fackförbundet ”Fuckförbundet”.

 

Aron Flam är komiker och författare. Han har nyligen skrivit boken ”Det här är en svensk tiger” som handlar om Sveriges roll under andra världskriget.

Henrik Johansson kommer från Dalarna och jobbar inom fackföreningsrörelsen. Han är medgrundare till bloggen Inte Rasist Men och podcasten Haveristerna. Han definierar sig själv som antirasist och socialdemokrat.

Roger Sahlström kommer från Kalmar och jobbar som fotograf. På Twitter är han känd som näthatare och på internet beskrivs han som en del av ”yttre högern”. Han har i flera alternativa medier skrivit om bland annat invandring och islamism.

Nima Gholam Ali Pour jobbar som politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Malmö kommun. Han sitter sedan 2018 i Malmö stads kommunfullmäktige. Han var tidigare aktiv inom socialdemokraterna men valde 2013 att byta parti till SD.

Alexandra Hedborg är moderat lokalpolitiker i Järfälla. Hon är ordförande i Järfälla kvinnojour. Hon är aktiv twittrare och skriver debattartiklar i olika tidningar.

David Eberhard är psykiatriker och verksamhetschef på Maria beroendeklinik. Han är också författare till bland annat ”Trygghetsnarkomanerna” och ”Det stora könsexperimentet”.

Chang Frick är chefredaktör på Nyheter Idag och grundare av Kärnkraftbolaget. Han är en kontroversiell figur i mediasverige och har bland annat nekats tillträde till Publicistklubben.

Henrik Jönsson är en tvillingfar och småföretagare från Malmö. Han har främst jobbat inom visuella effekter och driver nu, tillsammans med sin fru Jaana, företaget Divine Robot som gör virtual reality-simulationer. Han definierar sig själv som libertarian och driver på fritiden en Youtube-kanal som behandlar samhällsfrågor. Han har i dagsläget över sex miljoner visningar på Youtube.

Axel Luo Öhman jobbar med IT och driver podden Haveristerna. Politiskt placerar han sig till vänster och drar sig inte för en debatt på internet.

Anna Ritamäki-Sjöstrand är folkrättsexpert och har jobbat med samhällsfrågor större delen av sitt liv. Senast som lagberedare. Numera har hon sadlat om och jobbar med alternativ friskvård. 2010 dog hennes dotter Ragnhild i plötslig spädbarnsdöd.

Mike Edwards comes from Miami, FL. He moved to Åland 16 years ago. He’s father of three daughters. He’s got his own company but is now on sick leave since he recently had to amputate his left leg.

Grulle Eklund är sunkhaksägare, artistbokare och dagdrivare.  Han är tandlös, tjock och trevlig. Du finner honom som oftast kränga billig öl bakom baren på Pub Ettan som han tog över 2017.

Reinar Aaltonen är elektronikmontör och jobbade som serviceman på Paf i 22 år. Han var en av de som blev varslade under 2018. Han är nu ofrivilligt arbetslös. Han är far till sex barn varav tre har speciella behov. Hösten 2013 beslutade han att ta sin yngsta son ur skolan och övergick till hemskolning.

Tracey Nyholm kommer från Australien och har bott på Åland i 27 år. Hon jobbar som fysioterapeut på ÅHS. Hon är tillsammans med före detta åklagen Karl-Johan Nyholm som lider av mycket ovanlig form av Alzheimers.

Mogens Lindén är barn- och allmänläkare på ÅHS. Han är en flitig samhällsdebattör och syns ofta i olika kulturella sammanhang. På den klassiska politiska skalan ställer han sig till vänster.

Alexandra Shafranov är lärarstudent och bor i Uppsala. Hon är född i New York men uppvuxen på Åland. Hon finnes ofta fäkta med nättroll i olika diskussionsgrupper på Facebook. Hon har blivit lite av högerns nagel i ögat i gruppen Säg vad du vill, Åland.

Anders Uppgårdh är egenföretagare inom kyl- och mekanik. Han är den som upptäckte förskingringshärvan där en bokförare spelade bort alla de stulna pengarna på Pafs onlinespel. Han var också drivande i efterspelet som ledde till att Paf slutligen betalade tillbaks de förskingrade pengarna.

 

John Holmberg är idrottslärare och liberal politiker. Han sitter sedan 2015 i Ålands lagting för Liberalerna. Han blev 2019 återvald med 235 personliga röster. I frågan om elhybridfärjan valde han i höstas att rösta med oppositionen och när nya landskapsregeringen skulle tillträda valde han, trots sin nya plats i opposition, att rösta för.

Carl Kiviö är tungdykare och kommer från Föglö. Han driver sajten Ålands Nyheter. Till vardags bor han i Brasilien. Genom sin sajt står han bakom många kontroverser och uthängningar. 

Daniel Lampinen är rasist och flyttade till Åland för att han vill omge sig med vit kultur. Till vardags är han arbetare och på fritiden sysslar han med analys, filosofi och opinionsbildning på nätet. 

Sanna Sjöblom är gigföretagare och bodybuilder. Hon jobbar med allt från friskvård till säkerhet. Hon viger den största delen av sin tid till träning, kost och bodybuilding.

Heidi Hendersson är journalist och amatörskådespelare. Hon jobbar på Nya Åland och har ett specialintresse för hållbarhetsfrågor. Hon har en master i sustainability science vid Lunds universitet och har tidigare jobbat som allmänreporter på Expressen och tidningen Åland.

Amira Boughdiri kommer från Karis och har bott på Åland sedan 2009. Hon jobbar på Club Paf och är utbildad inom media. Hon går just nu igenom en tuffare period av kvinnosjukdomen endometrios.

Runa-Lisa Jansson är pensionerad företagsekonom och har jobbat inom en rad olika yrken. Hon är nu första ersättare i Obunden Samling för Åland.

Cajsa Borgström är reklamfotograf och nyinflyttad till Åland från Sverige. Hon är företagare, naturmänniska och av det andliga slaget. Hon är också nästan gift med mig.

Igge Holmberg är socialist och sitter i Ålands Lagting sedan 2011. Han har tidigare jobbat inom vård, skola och omsorg. Han har på senaste tid gjort stora livstilsomställningar som bland annat inneburit ett viktras på 50 kilo.

Bert Häggblom är jurist, lagtingsledamot och partiledare för Obunden Samling. Han kom in i lagtinget första gången som 22-åring och har suttit totalt i sex perioder. Genom åren, på sidan av de olika lagtingsperioderna har han startat och driver Cityjuristerna i Mariehamn. Inför förra valet återvände han till Obunden samling och kom åter igen in med 595 personliga röster.

Jenny Schuhmeister är ekonomie magister och kommer från Mariehamn. Hon har tidigare jobbat inom bank- och konsultvärlden men jobbar nu som partisekreterare för centern. Jenny beskriver sig som en individualistisk feminist som ogillar vänsterns kapning av ordet. Hon ställer upp i valet till Ålands lagting.

Kaj Grüssner kommer från Åland men bor sedan hösten 2000 i Finland. Han är utbildad ekonom och jobbar som skattekonsult. Han väckte i våras stor debatt på Åland när han skrev en uppmärksammad gästledare i Ålandstidningen.

Anna Björkroos är chefredaktör på Nya Åland. Hon jobbade tidigare som redaktionschef på tidningen. Hon studerade journalstik och statskunskap vid Helsingfors universitet. Hon har varit anställd på Nya Åland sedan 2005.

Johan Lindström är professionell boxningstränare och tränar bland annat det åländska proffset Robert Helenius. Han flyttade till Åland för 20 år sedan efter att ha växt upp i Österbotten. Han har tidigare varit verksam inom det privata näringslivet som gymägare och har bland annat startat upp Ålands första MMA-klubb. Han är nu aktuell som kandidat för Åländsk Demokrati.

Ålands nya polismästare Johan Pawli kommer från Esbo. Han gjorde polisskolan i Tammerfors och studerade även till statsvetare på Helsingfors universitet. Han har tidigare jobbat som föreläsare på polisskolan i Tammerfors och som soldat jobbat i FN:s fredsbevarande styrka. Nu är han på Åland för att vikariera som polismästare i ett år.

Petra Berg är psykoterapeut specialiserad på kognitiv beteendeterapi. Hon driver företaget KBTterapi.ax som bland annat erbjuder digital psykoterapi i form av videoterapi och internetbehandling. Genom digitala lösningar jobbar hon mot att göra KBT mer tillgängligt för allmänheten. Hon erbjuder även föreläsningar och utbildningar.

Daniel Dahlén är chefredaktör på Ålandstidningen. Han har tidigare varit VD på Ålcom och Ålands Näringsliv. Han hade ingen erfarenhet av nyhetsjournalistik när han i mars blev tillsatt som chefredaktör och har nu avverkat fem månader på posten.

Knatte Palén jobbar till vardags på Mariehamns Centralantenn. Han ställer upp i valet för Ålands framtid där han driver en högerlinje. Han driver också bloggen Knattes tankesmedja som dagligen retar upp många ålänningar.

Peter Sjöberg är hjälte i sagan om den vita kängurun. Till vardags jobbar han med drönarfilm och media. Genom åren har han sysslat med allt möjligt. Från ungdomsarbete till sommarpolis.

Mikael Virta är högstadielärare i Kyrkby, sportchef för Åland United och ivrig Facebookdebattör. Han är uppvuxen i Sibbo men flyttade till Åland 1996 för att spela en säsong med IFK Mariehamn. Därefter bestämde han sig för att stanna.

Filip Häggblom är en kreativ person som sysslar med allt från musik och film till teater. Han har ofta något att säga om det mesta. Till vardags bor han i Stockholm med sin sambo där han jobbar med kommunikation på Riksteatern.

Pernilla Hägglund är en mångsysslare som du troligen stött på någonstans om du bott på Åland. Antingen som debattör, på en teaterscen eller som DJ. Hon är en kreativ person som på fritiden volontärarbetar som viltrehabiliterare. När hon var 17 år fick hon sitt första barn och när hon var 19 blev hon under tragiska omständigheter ensamstående.

Mats Adamczak är dataanalytiker, konsult inom sociala medier, driver Åland Gallup och är författare med speciellt intresse för Ålands historia. Han är också fyrabarnsfar och administrerar en av Ålands största Facebook-sidor: Åland Ekonomi.

Christian Wikström är beteendevetare och studerar företagsekonomi. Han jobbar sedan januari som partisekreterare i Obunden Samling. Han har tidigare ansvarat för integrationen i en mindre svensk kommun. Han har även jobbat som socialsekreterare i Hammarlands kommun och satsar nu på att komma in i lagtinget.

Jannik besökte Almedalen 2019 och minglade runt i massorna. I det här specialavsnittet får du höra nationalsocialisten Pär Öberg, komikern Aron Flam, VD:n Christer Fahlstedt, kulturskribenten Mattias Svensson och lantrådet Katrin Sjögren.

Michael Hancock är författare och musiker. Han är född och uppvuxen i Sverige men har bott på Åland i 20 år. Han jobbar nu som reporter på Nya Åland där han på senaste tiden väckt debatt med sina ledarsidor.

Ingrid Zetterman, tidigare Ingrid Johansson, har studerat samhällsplanering i Stockholm. Hon jobbade tidigare på MISE före hon 2015 kom in i Lagtinget på första försöket. Hon är i dag vice ordförande i Liberalerna på Åland, tvåbarnsmamma och entusiastisk biodlare.

Mia Hanström är konsulent inom ungdoms- och jämställdhetsarbete. Hon bor på Kumlinge, är aktiv inom socialdemokraterna och jobbar som verksamhetsledare för Arbetarnas Bildningsförbund samt Skärgårdsungdomarnas intresseorganisation. Hon är även styrelseordförande i Ålands Radio och var med och startade Feministparaplyet.

Emelie Holmström väckte uppståndelse i debatten på Åland när hon 2016, som socionomstuderande, började skriva insändare om ett minst sagt brännande ämne, nämligen drogpolitik. Hennes linje: Skademinimeringspolitik.

René Jantezko är uppvuxen i före detta sovjetkontrollerade Östtyskland. Han definierar sig själv som arbetare och har bott på Åland i 15 år. I valet 2015 ställde han upp för socialdemokraterna men 2016 hamnade han i en konflikt och lämnade därefter partiet. I våras skrev han ett uppmärksammat inlägg på Facebook som handlade om DDR och fick närmare 300 kommentarer.

Tony Wikström är tidigare radiojournalist och underhållare men sadlade för fyra år sen om till lagtingspolitiker då han kom in för Socialdemokraterna. När han inte jobbar med politik påträffas han ofta på olika scener där han sjunger och spelar bas, eller i kommentarsfälten på Facebook där han gärna diskuterar aktuella frågor.

Stephan Toivonen ställde under förra valrörelsen till med ett himla liv i den åländska debatten. Genom sina kontroversiella, och enligt många rasistiska, uttalanden lyckades han locka till sig 341 personliga röster i valet till Ålands Lagting.

Camilla Gunell är Ålands i särklass mest populära politiker. Hon är i dag näringsminister och vice lantråd i Ålands landskapsregering, ordförande i stadsfullmäktige, partiledare för socialdemokraterna och kandidat i rådande EU-val. 

Anton Nilsson bor till vardags i Bryssel där han jobbar som specialmedarbetare åt Europaparlamentarikern Nils Torvalds. På fritiden spelar han golf och innebandy. Han trivs lika bra på en pub i Belgien som på en båt i Hulta.